OLaNO predstavili program,podľa Matoviča dáva šancu pravicovej koalícii

25.01.2012 Bratislava

Bratislava 25. januára (TASR) - OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti chcú zabrániť politikom rozkrádať Slovensko. S týmto mottom idú do marcových parlamentných volieb. Je to zároveň kľúčový bod ich programu, ktorý dnes predstavili pred budovou Národnej rady SR. Podľa lídra Igora Matoviča je program zostavený tak, že umožňuje vznik pravicovej koalície.

\"Sú v ňom rozumné riešenia. Umožňuje vytvorenie pravicovej koalície. Ak by sme sa do parlamentu dostali a pravica by mala záujem, aby sme jej pomohli so zostavením pravicovej koalície, tak potom sa tomu nebránime,\" povedal Matovič. Dodal, že obyčajní sa však nechystajú tlačiť do žiadnej koalície. \"Ak sa raz Fico dohodne s Bugárom alebo Figeľom, že pôjdu spolu, my to neovplyvníme,\" podotkol.

Matovičovci program nekonkretizovali. Celý dokument sa nachádza na ich internetovej stránke. Obyčajní zdôraznili, že program ponúka riešenia pre Slovensko vo všetkých oblastiach. Venujú sa v ňom aj rómskej problematike. \"V tejto oblasti je ambiciózny. Rómsky problém treba riešiť, trápi nás. Je nevyhnutnosťou Slovenska postaviť sa k nemu čelom,\" povedal zástupca rómskej komunity Peter Pollák, ktorý je osmička na kandidátke.

Osobitný dôraz kladú matovičovci na boj s korupciou, klientelizmom a kriminalitou. Bývalý novinár a súčasný kandidát hnutia Eugen Korda upozornil, že tento boj má vo svojich programoch väčšina kandidujúcich strán. Otázne je však podľa neho, do akej miery to s ním myslia vážne. \"Dá sa veriť Smeru, ktorého predseda popíjal s gorilou coca colu? Dá sa veriť SDKÚ, Mostu, KDH, ktoré s gorilou mali blízke vzťahy? Ja si myslím, že sa nedá veriť tomu, čo oni ponúkajú vo svojich programoch,\" uviedol s tým, že na rozdiel od spomínaných strán obyčajní myslia spomínaný boj vážne. \"Nie sú to len slová programu,\" doplnil.

Program rieši aj kultúru na Slovensku. Bývalý šéf Činohry Slovenského národného divadla Štefan Bučko si myslí, že \"kultúrna elita musí vyjsť von zo svojej ulity a musí sa podieľať na tom, aby kultúra fungovala tak, ako má\".

Predseda OKS Peter Zajac považuje program matovičovcov \"za program zdravého rozumu\". Šéf KDS Vladimír Palko je presvedčený, že riešenia, ktoré ponúkajú obyčajní, môžu \"vyviesť Slovensko z krízy ekonomickej aj morálnej\". Program vznikol po dohode všetkých 150 kandidátov strany.
 

Vyberte región